Hypotheken niet verder standaardiseren

Het kabinet ziet geen reden om de productvoorwaarden van hypotheken verder te standaardiseren.

Dat stelt minister Stef Blok (Wonen) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Blok heeft op verzoek van de Kamer gekeken naar het Deense model dat sterk gestandaardiseerd is.

Deense consumenten kunnen uit drie hypotheekvormen kiezen. Ze krijgen bij elke bank verplicht hetzelfde hypotheekcontract aangeboden. Alleen het rentepercentage kan afwijken.

Ondanks dat dit model “interessante elementen bevat”, ziet Blok geen aanleiding om de hypotheekmarkt in Nederland daarop aan te passen.

Volgens de minister blijkt uit eerder onderzoek van toezichthouder AFM dat standaardproducten “in theorie” het keuzegedrag van consumenten kunnen verbeteren, omdat ze dan makkelijker producten kunnen vergelijken. Maar uit het onderzoek blijkt ook “dat het niet waarschijnlijk is dat consumenten meer bewuste keuzes zullen maken en daarmee druk zullen uitoefenen op de markt”, aldus Blok. Bovendien ziet AFM bij het toezicht houden op productontwikkeling geen problemen die de invoering van productstandaardisatie zouden rechtvaardigen. Blok benadrukt verder dat standaardproducten geschikt zouden zijn als er sprake is van onderconsumptie van financiële producten. Maar dit geldt niet voor hypotheken.

“Al met al lijkt er dan ook geen aanleiding om bij hypotheken te streven naar verdere standaardisatie van productvoorwaarden”, meent Blok.

“Hierbij speelt mee dat de laatste jaren veel is ingegrepen in de hypotheekmarkt en het daarom niet verstandig lijkt om de markt op dit moment te belasten met een standaardisatietraject.”

Welke hypotheekvorm en voorwaarden voor u het meest geschikt zijn kan De Hypotheekexpert Etten-Leur voor u onderzoeken.

De Hypotheekexpert; HET adres voor uw hypotheek in Etten-Leur, tel. 0765023310.