Kopen goedkoper dan huren

Het kopen van een huis in Nederland is in toenemende mate goedkoper dan het huren van een huis.

In Groningen en de Randstad zijn huurders van een vergelijkbaar huis in de vrije sector per maand soms zelfs twee keer zoveel kwijt dan kopers.

Dat meldt de Volkskrant, op basis van eigen onderzoek naar prijzen per vierkante meter bij huur- en koopwoningen.

Koopwoningen zijn vaak enkele euro’s goedkoper per maand dan een sociale huurwoning. Dit komt door de lage rente en strenge leenregels. Alleen in Amsterdam en Utrecht zijn kopers duurder uit dan sociale huurders.

In de Randstad is er ook een groot tekort aan vrije sectorhuurwoningen. Daardoor zijn de prijzen enorm hoog. Sommige huurders betalen in Amsterdam meer dan 20 euro per vierkante meter. Kopers betalen rond de 12 euro.

“De uitkomsten verrassen mij niet”, aldus hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer tegen de krant. “De laatste jaren zijn de directe woonuitgaven van kopers behoorlijk afgenomen.” De huren voor vrijgekomen woningen zijn in die periode juist opgeschroefd door woningcorporaties.

De Hypotheekexpert kan u vrijblijvend voorrekenen of ook in uw situatie kopen voordeliger is dan huren. De Hypotheekexpert Etten-Leur UW adres voor hypotheekadvies!