Hypotheek deels afbetaald? Mogelijk kan de hypotheekrente omlaag!

Hypotheek deels afbetaald? Mogelijk kan de hypotheekrente omlaag!

Ben je fanatiek aan het aflossen op je hypotheek? Wist je dat de hypotheekrente verlaagd kan worden als de hypotheekschuld afneemt? Dit komt door risico-opslagen die banken in de hypotheekrentes verwerken.

Veel huiseigenaren kiezen ervoor om extra af te lossen op de hypotheekschuld. Met name aflossen op de aflossingsvrije hypotheek is populair. Achteraf hebben veel huiseigenaren spijt van deze hypotheekvorm. Het is een goedkope hypotheekvorm, maar de schuld blijft op het huis rusten tot het huis wordt verkocht.

Lagere risico-opslag
De bank heeft de mogelijkheid om een huis gedwongen te verkopen indien de huiseigenaar de hypotheeklasten niet meer kan betalen. Indien er een relatief lage schuld rust op het huis, loopt de bank minder risico’s. Voor een hypotheek tot 60% van de marktwaarde van het huis loopt de bank minder risico in vergelijking met een hypotheek tot 120% van de waarde van het huis. Indien je extra hebt afbetaald kun je jouw hypotheekbank verzoeken om de risico-opslag te verlagen. Sommige banken willen dit doen aan de hand van de WOZ waarde.

Dit geldt overigens niet voor hypotheken gesloten onder de NHG.

Ga in gesprek met een hypotheekadviseur van De Hypotheekexpert om de mogelijkheden te verkennen.

De Hypotheekexpert voor een goed en betaalbaar hypotheekadvies in Etten-Leur!