2016 is een gunstig jaar voor de portemonnee

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) noemt 2016 “een gunstig jaar” voor de portemonnee. “Op een enkeling na, gaat vrijwel iedereen er in 2016 op vooruit”, stelt het instituut.

Dat concludeert het Nibud naar aanleiding van koopkrachtberekeningen op basis van de Miljoenennota.

“Het is voor het eerst sinds 2008 dat het Nibud ziet dat zo veel huishoudens een koopkrachtstijging meemaken.” Dat komt vooral doordat de belastingen worden verlaagd.

De veranderingen in koopkracht lopen uiteen van -3,5 procent tot een plus van 4,8 procent. Er zijn dus consumenten die maandelijks 100 tot 150 euro meer te besteden hebben. Maar er zijn, met name uitkeringsgerechtigden, die tientallen euro’s minder kunnen uitgeven.

Koopkracht van tweeverdieners

Vooral de koopkracht van tweeverdieners met kinderen stijgt flink. Zij gaan er al gauw 3 tot 4 procent op vooruit. Dat komt neer op 50 tot 100 euro per maand extra. Ze hebben baat bij een verhoging van de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dat is een korting voor alleenstaande en minstverdienende ouders met kinderen onder de twaalf jaar. Ook stijgt het kindgebonden budget.

Daarnaast hoeven ouders die kinderen op de kinderopvang hebben 5 procent minder uit te geven aan de kinderopvang. Dit komt door een verhoging van de kinderopvangtoeslag. Iemand die voor 500 euro aan kinderopvang nodig heeft, krijgt volgend jaar 25 euro meer vergoed via de toeslag.

Ga in gesprek met een hypotheekadviseur van De Hypotheekexpert om de mogelijkheden te verkennen.

De Hypotheekexpert voor een goed en betaalbaar hypotheekadvies in Etten-Leur!