Ontvangers eigenwoning schenking vissen bij vier van de tien banken achter het net

AMSTERDAM – 

De eigenwoning schenking van 100.000 euro loopt op 31 december 2014 af.  Een flink aantal mensen zal echter moeten worden teleurgesteld. ,, Hoewel de vrijstelling officieel pas op 31 december afloopt, kan zo’n schenking niet altijd nog worden gedaan.”

Dat stelt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen.

Te laat

Uit een rondgang die Netwerk Notarissen deed bij tien hypotheekaanbieders blijkt dat bij vier van de tien banken al niet meer kan worden afgelost met de schenking.,,Deze banken hanteren een strakke termijn voor de aankondiging van de aflossing en de betaling van de aflossing. Als je met Sinterklaas een schenking van je ouders hebt gekregen, dan ben je bij sommige banken al te laat en krijg je de vrijstelling niet.”

Of de vrijstelling al dan niet wordt verkregen, heeft ermee te maken hoe de ontvanger de schenking besteedt.

Van der Geld:,,Als de ontvanger de hypotheek wil aflossen met de schenking is hij of zij misschien al te laat omdat de bank een termijn voor extra aflossen stelt.”

En de schenking storten op de rekening van de bank onder vermelding van ‘aflossing’ is ook niet aan te raden. Want als de bank de aflossing niet op tijd verwerkt, wordt de vrijstelling niet gegeven en moet er schenkbelasting worden betaald over de schenking.

Klushuis

Ook voor andere bestedingen van de eigenwoningschenking is het mogelijk al te laat. Bijvoorbeeld als je nu nog een huis koopt: het huis, de schenking en de hypotheek moeten dan uiterlijk 31 december zijn geregeld.

Als het niet meer lukt met de schenking bij de bank af te lossen op je hypotheek, dan zou nog gekozen kunnen worden te schenken voor de verbouwing van het huis.

,,Als je uiterlijk 31 december schenkt om te verbouwen, dan heb is er nog tijd genoeg.  De verbouwing moet namelijk klaar zijn vóór 1 januari 2017.”

Netwerk Notarissen adviseert schenkers en ontvangers die de schenking willen gebruiken om af te lossen eerst te informeren bij de bank of het nog mogelijk is. Daarnaast is het belangrijk om af te spreken dat de schenking vervalt als de Belastingdienst de vrijstelling niet toekent. Daarom kiezen veel schenkers ervoor om de notaris de schenking juridisch juist te laten vastleggen.